Omega-3 – essentiella fettsyror

Omega-3 innehåller livsnödvändiga fettsyror som kroppen inte kan tillverka själv. Dessa måste tillföras via kosten och det är viktigt att balansen mellan omega-3 och 6 är korrekt då upptaget annars kan hämmas. Vid tillräckligt intag av omega-3 följer en rad olika hälsofördelar.  
Sortering ( Populäritet )
Dyrast
Billigast
Namn
Populäritet
Sök

Ladda mer produkter
 

Fördelar med omega-3

Allra mest känt är omega-3 för dess förmåga att motverka hjärt- och kärlsjukdomar. Anledningen är att fettsyrorna visat sig kunna minska de blodfetter som orsakar sjukdomarna. Dessutom ökar det goda kolesterolet i blodet samtidigt som det onda kolesterolet minskar vid intag. Även en rad olika positiva effekter på hjärnans funktion är konstaterade, vilket gör att tillskott ofta rekommenderas för personer med funktionsvariationer såsom adhd och autism. Proppbildning i blodkärlen beror på att blodet levrar sig, vilket också förhindras vid intag. Ytterligare en fördel med tillskott är att fettförbränningen ökar, vilket kan vara önskvärt för att uppnå goda resultat vid träning.  

Omega-6 påverkar upptaget

Omega-3 finns i fet fisk, olja, nötter, frön och alger. Det går således att få i sig tillräckligt via kosten. Viktigt är dock att ration mellan omega-3 och 6 är lagom då upptaget av omega-3 i annat fall kan hämmas. Kosten vi äter innehåller vanligtvis mer omega-6 än vad som rekommenderas, vilket gör att kroppen inte tar upp tillräckligt omega-3. Därför kan tillskott vara en god idé för att försäkra sig om att kroppen tillförs tillräckligt av de viktiga fettsyrorna. Den som tillför sin kropp dessa fettsyror genom intag av fet fisk bör också ha i åtanke att denna även innehåller en hel del ämnen som anses skadliga för kroppen. Kosttillskott är fria från toxiner, vilket gör att detta kan vara ett bra alternativ.  

Olika typer av tillskott

Det finns en mängd olika tillskott av omega-3 på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Det är viktigt att mängden omega-3 anges på förpackningen och optimalt intag per dag är 2,5-3 gram. Det förekommer tillskott som innehåller en kombination av omega-3 och 6, men dessa rekommenderas oftast inte eftersom vi vanligtvis får i oss tillräckligt omega-6 via kosten ändå. För den som vet att man inte får i sig tillräckligt med omega-6 kan självfallet dessa produkter vara ett alternativ. Då fettsyrorna i omega-3 lätt härsknar är det också viktigt att tillskottet innehåller exempelvis vitamin E som förhindrar detta.