Muskelbyggande

Sortering ( Populäritet )
Dyrast
Billigast
Namn
Populäritet
Sök

Ladda mer produkter

Muskelbyggande

Ett av de främsta motiven man brukar ha för att börja träna är att känna sig friskare, bli starkare och bygga muskler. Det man främst bör tänka på då är att lägga upp träningen rätt, och att äta bra så att kroppen får bäst förutsättningar för en ökad muskelmassa.

Hur mycket muskler du kan bygga är relaterat till vissa fysiska grundförutsättningar, som hur stort ditt skelett är. Om du har breda axlar, handlovar och anklar har du bättre möjligheter att bygga stora muskler. Men att öka muskelmassan går att göra för alla, med rätt kost och träning.

Kost

För muskelbyggande krävs att man äter tillräckligt med protein. Satsa på att äta ett gram protein per kilo kroppsvikt. Du behöver också äta mer kalorier. Först kan du ta reda på hur många kalorier du behöver per dag för att upprätthålla din nuvarande vikt, det är enklast att göra med hjälp av en kalorikalkylator på nätet, eller via en näringsapp. För de flesta muskelbyggare räcker det med att öka kaloriintaget med 5-10 %. Kost som innehåller mycket kalorier är avokado, växtbaserade oljor och oliver. Du kan också äta nötter och nötsmör.

Träning

Planera en träningsrutin för att kunna bygga olika muskelgrupper. Ett alternativ är att träna alla muskelgrupper samma dag, eller att fokusera på en del av kroppen per dag. Det är viktigt att vila varje muskelgrupp 1-2 dygn så att du inte övertränar musklerna.

Om du tränar tyngdlyftning, är det bra att värma upp musklerna först genom lättare konditionsträning under fem till tio minuter.

Det är också viktigt att du ger din kropp tillräckligt med vila. När du vilar kroppen eller sover kan din kropp bygga upp muskler efter träningen. Satsa på att sova minst åtta timmar per natt. Om du tränar för mycket kan du nå ett tillstånd som kallas för överträning. Då förlorar dina muskler förmågan att bygga massa och kan till och med bli mindre.

För att få ett så bra resultat av din träning som möjligt bör du minska på din stressnivå. När du blir stressad på grund av utmaningar på jobbet eller i privatlivet så ökar stresshormonet kortisol i kroppen, vilket får den att förbränna muskler och lagra fett.