Kolhydrater

Kolhydrater är ett samlingsnamn för livsmedel innehållande sockerarter, stärkelse eller kostfiber. De är en av våra viktigaste energikällor, eftersom de omvandlas till det viktiga ämnet glukos, som i sin tur förser såväl hjärnan som cellerna med energi.

Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag på cirka 300 gram kolhydrater för en person som äter omkring 2000 kalorier per dag. Det motsvarar ungefär 50-60 % av den dagliga kosten. Dock är det viktigt att välja rätt sort.

Sortering ( Populäritet )
Dyrast
Billigast
Namn
Populäritet
Sök

Ladda mer produkter

Olika sorters kolhydrater

Snabba kolhydrater

Av ovanstående 300 gram bör endast 50 gram komma från så kallade snabba kolhydrater. Dessa påverkar nämligen blodsockret snabbt, eftersom de innehåller en relativt hög andel tillsatt socker. Snabba kolhydrater finns i bland annat bakverk, ljust bröd, snabbmakaroner, potatismos, saft, läsk och godis.

Långsamma kolhydrater

Långsamma kolhydrater däremot tas, till skillnad från de snabba, upp långsamt i kroppen och påverkar därmed blodsockret i mindre utsträckning. Den långsamma sorten finns i mat som innehåller fullkorn, frön och hela korn såsom fullkornsbröd, fullkornsris, råris, fullkornspasta, fullkornsbulgur med mera.

Långsamma kolhydrater ger också en längre mättnadskänsla och minskar sötsuget. Detta gör att blodsockernivån håller sig på en jämnare nivå än om du äter mycket av den snabba sorten. Det är viktigt att veta att såväl potatis, frukt, grönsaker och baljväxter också innehåller kolhydrater, och att de tas upp olika snabbt i kroppen beroende på hur de tillagas och hur de är sammansatta.

Leder kolhydratfattig kost till viktminskning?

Då kolhydrater beter sig olika beroende på om de är snabba eller långsamma, är det många som slutar äta dem helt och hållet för att gå ner i vikt. Men blir man verkligen tjock av kolhydrater?

På Livsmedelsverket menar man att det inte spelar så stor roll hur mycket eller lite man äter oavsett kost; det viktigaste är att man inte får i sig mer energi än vad kroppen klarar att göra sig av med.

Det betyder att man skulle kunna äta i princip obehindrat med kolhydrater, såväl snabba som långsamma, i kombination med kost innehållande proteiner, fetter, mineraler, järn, vitaminer med mera, så länge som man utövar någon form av fysisk aktivitet som gör att man förbränner lika mycket energi som man fått i sig genom kosten.