Energigel

Om du tränar mycket, framför allt långa pass, kan det vara bra att ta energigels för att se till att du får i dig tillräcklig energi. Här kan du läsa mer om denna lilla bränslebomb som blir allt mer populär i träningssammanhang.

Sortering ( Populäritet )
Dyrast
Billigast
Namn
Populäritet
Sök

Ladda mer produkter
 

Vad är energigel?

Energigel är energi förpackat i en liten plastförpackning. Konsistensen är, som namnet antyder, geléaktig vilket gör det lätt att få i sig den under träning och tävling. Förpackningen utgörs oftast av en enportionspåse. Man river av toppen och suger snabbt i sig gelen. Gelen är fullproppad med energi och de flesta innehåller cirka 20-30 gram kolhydrater.

Användning

Energigels är ett perfekt sätt att pigga till kroppen i mitten eller i slutet av ett tungt träningspass. Alla som tränar behöver dock inte energigels. Ditt energibehov beror på träningsform och hur långa dina pass är. Om du exempelvis är ute och joggar i 45 minuter eller tränar på gymmet i en timme behöver du inte en gel. Om du däremot tränar långdistanslöpning, cykling, längdskidåkning eller någon annan träning där du håller igång länge kan det vara bra med extra energi. För lätta och  korta träningspass är energin som är lagrad i din kropp tillräcklig.

Det är populärt med energigels vid olika sorters tävlingar, exempelvis maraton och Vasaloppet. Det är dock viktigt att du i god tid innan loppet testar gelen som du tänker ha med dig. Kroppen kan nämligen reagera på gels och energidrycker och därför måste du se om din mage tål dem.

Det är även viktigt att planera mängden av energigels som du tänker ta under träning och lopp. En gel innehåller 20-30 gram kolhydrater och kroppen kan ta upp cirka 30-60 gram kolhydrater i timmen. När du beräknar antalet gels måste du även tänka på hur mycket sportdryck och andra kolhydrater, från exempelvis en frukt eller proteinbars, som du kommer få i dig.

Olika sorter

Det finns många olika sorters gels med olika smaker och effekter. Vissa innehåller koffein, vilket sägs ha en extra uppiggande effekt. Det finns även de som innehåller salt. Utgå från din egna smak och ditt träningsbehov när du väljer energigels. Se bara till att experimentera med olika sorter under träning och inte under tävlingsdagen.