Energibars

Sortering ( Populäritet )
Dyrast
Billigast
Namn
Populäritet
Sök

Ladda mer produkter

Energibars – Protein och Energi

När du tränar och rör på dig mycket kan det behövas ett tillskott av snabb energi. Med hjälp av energibars kan du få i dig snabbverkande kolhydrater som går ut i blodet direkt och hjälper dig att hålla energin uppe tills du har tränat klart.

Energibars brukar väga från 45 gram och upp till 80 gram. Vanligtvis brukar kolhydraterna i energibars bestå av glukos eller fruktos, vilket är olika sockerarter, eller maltodextrin som är en lättabsorberad polysackarid. För att det ska vara lättuggat och ge mättnadskänsla brukar man även tillsätta mer långsamma kolhydrater som korn och havre. Vanligtvis kan man hitta mellan 20 till 40 gram kolhydrater i en energibar. Atleter brukar ofta tänka på att ha en hög andel kolhydrater i sin kost, då de behövs som energikälla för att kroppen och hjärnan ska fungera på ett bra sätt. Kolhydraterna bryts ner till glukos, som används av musklerna till bränsle. Det går åt extra mycket glukos i musklerna vid ansträngande fysisk aktivitet. Glukosmolekylerna lagras också i levern. Tack vare kolhydraternas energigivande egenskaper motverkar de trötthet vid fysisk aktivitet. Det ger möjlighet för dig som idrottar att hålla dig på en högre nivå under längre perioder.

När kroppen inte har tillräckligt med lagrad glukos, använder den i stället andra näringsämnen för att skapa energi när du idrottar. De näringsämnen som då bryts ner är kroppens fett och muskler. Äter du energibars ger du alltså dina muskler tillgång till en större mängd kolhydrater, vilket gör att det blir mer protein över som kan återuppbygga och reparera muskler. På så vis maximerar du din muskeltillväxt.

Energibars brukar också innehålla 7 till 15 gram protein per styck, ofta vassleprotein som bryts ner snabbt i kroppen. Uthållighetsatleter fokuserar ofta på att få i sig tillräckligt med kolhydrater vilket kan leda till att de inte tänker tillräckligt på mängden protein, som är kroppens byggstenar.

Eftersom en energibar innehåller många snabba kolhydrater, vilket i sig är sött, så brukar man sällan behöva lägga till sötningsmedel för att smaken ska bli god. Det finns dock en del som innehåller choklad, vilket adderar små mängder fett till näringsinnehållet.