BCAA och EAA

Aminosyror, eller musklernas byggstenar som de ofta refereras som, har under senaste åren blivit något av basvaror för alla som vill bygga upp sina muskler eller bibehålla de muskler de redan har. Det finns 20 aminosyror och 9 av dem är essentiella. Dessa nio syror är viktiga att få i sig för att överleva, men tyvärr kan inte kroppen skapa dem utan de tas in genom kosten.

Vad är skillnaden mellan EAA och BCAA?

Den största skillnaden mellan dessa två aminosyror är att BCAA består endast av tre stycken medan EAA består av alla essentiella syror. BCAA sägs dessutom innehålla en större del av leucin. Det är aminosyran som enligt vissa studier har visat sig vara en av de viktigaste syrorna när det gäller proteinsyntesen. Det är dock inte helt säkert om det är syran själv som bidrar med den bästa effekten eller om det sker i samband med andra syror. Därför säger de flesta att om man vill vara på den säkra sidan bör man välja EAA.
Sortering ( Populäritet )
Dyrast
Billigast
Namn
Populäritet
Sök

Ladda mer produkter
Dessa aminosyror finns dessutom som kosttillskott. Det passar både de som har brist på ämnet i kroppen och alla som vill skydda sina muskler från nedbrytning eller bygga på sig mer. Det finns en del studier som visar att när man intar EAA kan det öka bildandet av musklerna (proteinsyntesen) med upp till över 300 %. Ifall ämnet ska användas i samband med muskelbyggande finns det ett par punkter som är viktiga att komma ihåg:  
  • EAA måste intas på tom mage, eller tidigast ett par timmar efter måltid.
  • Det måste tas separat från andra aminosyror och separat från helprotein, till exempel mjölk.
  • Det är viktigt att styrketräna direkt efter man intagit EAA, annars infinner sig inte den proteinsynteshöjande effekten.
Skulle man inte följa dessa tips kommer kroppen inte ta upp all EAA lika snabbt. Eftersom kroppen inte tar upp alla ämnen allt eftersom de kommer in kan den ta upp alla andra ämnen först och då får man inte samma effekt.   BCAA däremot kan man förklara som en mer definierad grupp av aminosyror jämfört med EAA. BCAA fungerar i stort sett på samma sätt som EAA. Men det finns ett antal skillnader mellan de två.